Ashtanga Yoga

Ashtanga yoga, de traditionele yogavorm uit Mysore India.

Een dynamische, meditatieve practice, een methode voor het reinigen van lichaam en geest.

Deze yogavorm is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

De krachtige ujjayi ademhaling is de leidraad, waarbij beweging en ademhaling samen smelten, de energie draagt het lichaam. Met behulp van de houdingen (asana’s) en de ademhaling leert men hoe geest en lichaam met elkaar in verbinding staan. Door de speciale adem en het uitvoeren van de houdingen wordt het bloed verwarmd, waardoor gifstoffen via transpiratie het lichaam verlaten.

De grondlegger van de Ashtanga yoga is Sri K. Pattabhi Jois. Hij ontdekte dat de adem de sleutel is tot het energetische lichaam, en gebruikte deze in combinatie met de houdingen en het activeren van bandha’s, de zogenaamde energiesloten in het lichaam. Het stimuleren en reinigen van het energetische lichaam vergroot ons geestelijk welzijn; het creëert een diepe staat van concentratie en helderheid en helpt lichaam en geest in harmonie te brengen.

Ashtanga is een intelligent yogasysteem dat gebaseerd is op duizenden jaren oude principes en teksten, doorgeven van leraar op leerling.

Ashtanga Mysore*

De Mysore Style-les is de traditionele vorm van Ashtanga yoga. Je leert hier de échte yoga, dieper kun je niet gaan. Op je eigen tempo en het ritme van je ademhaling ga je aan de slag met het beoefenen van de Ashtanga reeks. Je leert de fundamenten van de practice (ujjayi ademhaling – banddha’s – dristhi) en gaat daarmee op reis door je eigen lichaam en geest. Studenten doen zelfstandig hun practice terwijl ze omringd zijn door de energie van andere studenten in de mysore les.

De methode geeft elke student de tijd om te oefenen en te onthouden wat hij heeft geleerd voordat de volgende houding wordt aangeleerd. Dit proces kan niet worden gehaast omdat je lichaam en geest tijd nodig hebben om te wennen. Discipline en overgave spelen daarom een belangrijke rol.

De docent werkt individueel met elke student en geeft hands-on-adjustments die bedoeld zijn om uitlijning en vorm te corrigeren, maar vooral om de student op therapeutische basis dieper in de houding te helpen.

Ashtanga Led. 

1 keer per week is er een geleide Ashtanga klas van de Primary Serie. Hier flow je samen met je medestudenten van houding naar houding op de (Sanskriet)telling van de docent. Je krijgt de juiste Vinyasa telling en de juiste volgorde van de houdingen aangeleerd. Je word bewust ervan op welke momenten je tijdens je practice moeite hebt om te volgen, te ademen en te accepteren. Dit neem je weer mee in je Mysore practice. Aan deze les kun je deelnemen wanneer je een solide Mysore practice hebt opgebouwd tot en met Virabhadrasana B.

“This yoga is not for exercise. Yoga is showing where to look for the soul – that is all.” — Sri K Pattabhi Jois

Deze vorm van yoga is geschikt voor iedereen! Met name voor mensen die wat dieper de yoga in willen duiken en geïntereseerd zijn in het spirituele pad.