Hatha yoga

Hatha bestaat uit de worden Ha en Tha wat is het Sanskriet zon en maan betekent. Hiermee wordt verwezen naar het evenwicht tussen tegengestelde concepten. In deze yoga (net als in het leven) kom je allerlei tegenstellingen tegen zoals beweging en stilte, aaspannen en loslaten, inademen en uitademen.
Deze vorm bestaat naast diverse houdingen ook uit gespecialiseerde ademhalingsoefeningen, oogoefeningen, vocale oefeningen en ontspanningstechnieken, zodat je hele wezen in balans komt.

Effecten? Denk bijvoorbeeld aan het kalmeren van je zenuwstelsel, het verbeteren van je emotionele balans, het toenemen van je spierkracht, het versterken van je interne organen, beter kunnen concentreren en nog veel.
Erop gericht om jouw lichaam en geest te leren kennen, hanteren en beheersen. Om de mogelijkheden en de grenzen van jouw lichaam te leren kennen. Het is een leerproces met als doel je bewust te worden van jezelf als geheel. Van top tot teen en weer terug, van binnen naar buiten en omgekeerd. Je lichaam wordt gezond en ervaart een evenwicht dat doorwerkt op de geest. Omgekeerd heeft een ontspannen geest weer een positieve werking op het lichaam.